Online vergaderen in de auto is risicovol

Online vergaderen is heel gebruikelijk geworden sinds het begin van de coronapandemie. De helft van de werkgevers verwacht dat dat zo blijft. Maar helaas gebeurt online overleg niet alleen vanuit de woning: 20 procent van de mkb-bedrijven zegt dat personeel geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting. Mag dat? 

Mensen uit het bedrijfsleven maken video-oproep met online vergadering in de auto
Nieuws
Datum: 10-11-2021

In de auto mag de telefoon in de houder bediend worden. Maar niet als dat leidt tot gevaarlijk gedrag in het verkeer. En de kans op gevaarlijk gedrag is groter als in de auto online vergaderd wordt. Want bellen met een groep mensen is risicovol. U moet verschillende stemmen uit elkaar houden en dan is er toch snel de neiging om even op het scherm te kijken wie er aan het woord is. Ook trekken grafieken en ander beeldmateriaal de blik naar het scherm. Dat leidt allemaal af van het autorijden. Wie een onlinevergadering bijwoont en steeds naar het scherm kijkt, kan bekeurd worden. Erger nog: het zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Bij 68 procent van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. 

Te veel afleiding 

Nu hebben automobilisten talloze momenten waarop de aandacht even verslapt. Bij het opsteken van een sigaret, bij handsfree bellen, bij het veranderen van een radiostation of het instellen van de navigatie bijvoorbeeld. Maar deze vormen van afleiding vergen een minder zware cognitieve belasting dan handsfree vergaderen. Want tijdens een meeting wordt aandacht gevraagd voor inhoud, geluid en beeld. En al die prikkels moeten verwerkt worden naast alles wat er gebeurt in het verkeer. U kunt er niet voor kiezen om uitsluitend te vergaderen in een rustige verkeerssituatie. Als u net een ingewikkelde kruising nadert, terwijl u ook op het scherm kijkt, is de cognitieve belasting te zwaar en brengt u uzelf en anderen in gevaar. 

Thuis op of het werk vergaderen 

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving, ook als uw medewerker een zakelijke rit maakt. En op basis van goed werkgeverschap kunt u aansprakelijk gesteld worden als een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werk bij een verkeersongeval betrokken raakt. Spreek vergaderingen daarom af op kantoor, op tijden die voor iedereen haalbaar zijn. Is online vergaderen echt de enige mogelijkheid? Dan mag u niet van uw medewerker vragen de meeting online bij te wonen vanuit de auto. Laat hem of haar de vergadering thuis volgen of, als hij onderweg is, laat hem eerst een parkeerplaats zoeken. 

WEGAM verzekering 

Om het risico van aansprakelijkheid te beperken kunt u een WEGAM verzekering (Werkgeversaansprakelijkheid Motorvoertuigen) afsluiten. Die vergoedt de kosten als medewerkers tijdens hun werk letselschade of materiële schade oplopen in het verkeer. Onder medewerkers kunnen ook uitzendkrachten, ingeschakelde zzp’ers en stagiaires vallen. 

Neem contact op met ons kantoor voor een gesprek over de WEGAM. Wij kunnen dan meteen uw wagenpark of bedrijfsautoverzekering doorlichten.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.