Honderden miljoenen schade door extreem weer in 2020

Zeven stormen en elf stormdagen hebben vorig jaar in totaal voor € 180 miljoen schade aangericht aan gebouwen en voertuigen. Storm Ciara, die in februari ons land teisterde, was met € 84 miljoen al goed voor bijna de helft van dit bedrag.  

Donker wolken in een weiland boven een weg
Nieuws
Datum: 05-08-2021

Het aantal stormen in Nederland lijkt daarmee toe te nemen. Normaal gesproken kent ons land gemiddeld vijf stormen en acht stormdagen per jaar. Overigens bedroeg de totale schade door noodweer in 2020 bijna € 300 miljoen. Een en ander blijkt uit de Klimaatmonitor van het Verbond van Verzekeraars.  

Trend zet door 

Naar verwachting zet de trend door. Stormen boven de Atlantische Oceaan zijn in de afgelopen decennia namelijk tweehonderd kilometer naar het noorden verschoven. Volgens het KNMI zal die verschuiving doorzetten. Ook voorspelt het instituut dat extreme regen- en hagelbuien in de toekomst vaker voorkomen. 

Eerder waarschuwen 

Om ons beter voor te bereiden op extreem weer, werkt het KNMI aan het Early Warning Centre. Verzekeraars zijn een samenwerking aangegaan met het meteorologisch instituut. Doel is om hun eigen klanten eerder en beter te kunnen waarschuwen zodat zij maatregelen kunnen nemen. 

Grip krijgen 

Daarnaast werken onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) samen met de overheid en andere partijen aan de ontwikkeling van de Klimaat Impact Monitor. Die moet onder andere antwoord geven op de vraag hoe we als maatschappij grip kunnen krijgen op de gevolgen van extreem weer. Ook bij dit project heeft het Verbond van Verzekeraars zich aangesloten. Naar verwachting is de monitor volgend voorjaar gereed. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u meer weten over schade door noodweer en mogelijke verzekeringsoplossingen? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.