Kies een situatie

U, uw zakenpartner en de risico's van samenwerking

Samen met een compagnon leidt u een bedrijf. De zaken gaan goed en daarom heeft u nooit nagedacht over de risico's van de samenwerking. Maar die zijn er wel. Wat kan er mis gaan en hoe beperkt u de gevolgen?

Wat precies de risico's zijn als u samen een bedrijf leidt, hangt deels af van de gekozen rechtsvorm. Is dat een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap, dan bent u samen aansprakelijk voor eventuele schulden in het bedrijf. In een maatschap kunt u voor een evenredig deel van de onderneming aansprakelijk gesteld worden. Dus als u met zijn tweeën bent, bent u voor de helft van de schuld aansprakelijk. Bij een vof is het risico groter omdat iedere vennoot aansprakelijk gesteld kan worden voor de volledige schuld.

Privé aansprakelijk
De schulden die uw zakenpartner maakt, kunnen ook gevolgen hebben als u een hypotheek of een lening af wilt sluiten. Want de bank ziet de schulden van het bedrijf mede als uw schulden. Dat risico verlaagt uw leenmogelijkheden. En als het bedrijf failliet gaat door de schulden, draait u daar met uw privévermogen voor op. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen, dan is ook degene met wie u getrouwd bent de pineut. Want hij of zij deelt in dat geval alle schulden met u. Om problemen te voorkomen, moet u misschien een andere rechtsvorm of huwelijkse voorwaarden overwegen.

Gevolgen van arbeidsongeschiktheid
Is er geen sprake van schulden en staat uw bedrijf er financieel goed voor? Dan is er altijd nog het risico dat een van u arbeidsongeschikt raakt. Wat zijn dan de gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit, het risicomanagement en de privéinkomsten? Bent u beiden verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en is die verzekering goed genoeg om de klap op te vangen? En zijn er voorzieningen om de zieke weer snel aan het werk te krijgen?

Aandelen na overlijden
Ook als uw zakenpartner overlijdt, kan dat tot grote problemen leiden. Zijn of haar aandelen gaan dan namelijk naar de nabestaanden. Die kunnen zich met de bedrijfsvoering gaan bemoeien of de aandelen aan derden verkopen. Het voortbestaan van het bedrijf kan dan in gevaar komen. Met een overnamebeding zorgt u ervoor dat u het eerste recht heeft om de aandelen van de overledene over te nemen en de nabestaanden uit te kopen. Met een compagnonsverzekering zorgt u ervoor dat u daadwerkelijk het geld voor heeft voor de uitkoop.

Oplossingen
Wilt u samen met uw zakenpartner uw licht laten schijnen over de risico's van uw samenwerking? Neem dan contact met ons op. Wij brengen in kaart wat de risico's zijn van de gekozen rechtsvorm. Ook bespreken we de verzekeringsoplossingen voor het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden van zakenpartners.10-08-2020
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top