Ook later in uw huis blijven wonen? Regeren is vooruitzien

Veel mensen willen ook op latere leeftijd graag in hun eigen huis blijven wonen. Om dit zo verantwoord en comfortabel mogelijk te maken, zult u de woning waarschijnlijk moeten aanpassen. Afhankelijk van het huis kan dat meer of minder bewerkelijk zijn. Daarom is het slim om bijtijds plannen te maken.

Traplift met blauwe stoel

Woont u al gelijkvloers, in een appartement bijvoorbeeld, of in een bungalow? Dan hoeft u zich over traplopen geen zorgen te maken. De meeste woningen in Nederland hebben echter wel tenminste één verdieping en traplopen is vaak het eerste, grotere probleem. Wist u dat het risico om van de trap te vallen veel groter is als u ouder bent? Het overkomt elk jaar zo’n 6.000 senioren…

Traplift
Heeft u een huis met een trap? Overweeg dan om een traplift te laten plaatsen. Wat voor trap u ook heeft, een traplift is bijna altijd mogelijk. Heeft u een ruim trapgat én voldoende budget? Dan kunt u een heuse lift overwegen! Erg comfortabel, maar zoals gezegd wel een stuk duurder en niet in elke woning mogelijk.

Slaapkamer en badkamer beneden
Steeds vaker kiezen senioren die in hun eigen huis blijven wonen ervoor om een slaapkamer en badkamer op de begane grond te realiseren. Afhankelijk van de grootte van de woning kan dit een ingrijpende verbouwing zijn. Zeker als er een aanbouw moet worden geplaatst. Maar misschien woont u in een huis met een inpandige garage of een ruime bijkeuken en kunt u deze ruimte gebruiken.

Veilige badkamer
Over de badkamer gesproken: zorg ervoor dat deze veilig is. Een ligbad is heerlijk als u er goed in- en uit kunt stappen, maar als u minder stabiel wordt is het een bron van ongelukken. Als alternatief kunt u een zitbad met deur overwegen. Of kies voor een ruime inloopdouche en zet hier een comfortabele douchestoel neer.

Woonverzekeringen
Het kan zijn dat uw huis door de aanpassingen een hogere herbouwwaarde krijgt. In dat geval moet u de opstalverzekering aanpassen. Koop u dure hoog-laagbedden voor uw nieuwe slaapkamer of investeert u in andere zaken die niet aan uw huis vastzitten? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw inboedelverzekering.

Huurhuis
Woont u in een huurhuis? Dan moet u de verhuurder om toestemming vragen voor uw verbouwing. Zelfs als de woning na de verbouwing minstens zo goed of beter is, heeft u diens schriftelijke toestemming nodig. Zijn de aanpassing eenvoudig terug te draaien? Dan is toestemming meestal niet nodig. Maar het is altijd verstandig om bij uw verhuurder te informeren naar de regels.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit onderwerp of over de gevolgen van een verbouwing voor uw verzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.